1. del: Živalske beljakovine skrajšujejo življenje
2.del: Optimizacija beljakovinske prehrane
Doc. dr. Iztok Ostan z Univerze v Ljubljani je avtor knjige Beljakovine za življenje in smrt (Založba ARA, 2012). V njej pojasnjuje na preprost način rezultate raziskav o pomenu in problematičnosti uživanja beljakovin. Ta problematika postane zelo pereča zlasti, ko ostarimo ali pa smo izčrpani zaradi bolezni. Takrat telo še kako potrebuje beljakovine, a jih ni sposobno učinkovito presnoviti, ker se je zmanjšala učinkovitost prebavil in izločal. Na seminarju bomo izvedeli o prehranski pomenu beljakovin, o fizioloških problemih, ki jih povzročajo v presnovi, dotaknili se bomo prednosti in pomanjkljivosti vegetarijanstva, izbire različnih kombinacij beljakovinskih živil in izbire kakovostnih beljakovinskih prehranskih dodatkov.
Copyright Knjižnica A. T. Linharta Radovljica 2024